09 June 2016

Ramadhan 1437 - 2016

Dah 4 hari berpuasa . Suasana meriah memang terasa. Masjid-masjid penuh dengan manusia. Dan setiap kali bulan puasa 2 nombor jadi perbalahan 8 dan 20 .

Bazaar Ramadhan makin bertambah. Di Bertam dan Kepala Batas saja aku tengok dah sepuluh bazaar Ramadhan. Aku jarang membeli belah di situ sebab selalu nya terlajak . Dari nak beli satu ..terrrbeli lima. Sebab tu aku lebih suka beli di tepi-tepi jalan .

Waktu ni bila tersilap satu-satu benda..kita jangan jadikan alasan "Sebab berpuasa"  sebagai alasan untuk menghalalkan kesalahan kita . Silap tetap silap. Contohnya bila kira buat kiraan apa-apaka atau boss bagi tugasan dan kita buat silap. Alasan yang selalu kita bagi

" Ala boss, silap la .. maklumlah berpuasa.."

Maka puasa pula disalahkan, dia tak salah. Apa pandangan bukan Muslim bila dia dengar alasan kita?.

" Aiya,, banyak susah itu posa ooo. selalu kasi orang silap "

Jadi sapa yang salah? ..Tak pasai-pasai kita pulak buat dia jadi jauhkan dari Islam.


 
 
 

29 September 2015

Hampir setahun

Hampir setahun aku tak update blog ni. Alasan biasa yang orang lain bagi ... SIBUK. Mungkin sibuk sungguh atau sibuk dengan benda-benda yang menyibuk.

Last sekali aku tulis dalam blog ni 11 August 2014. Itu pun fasal gambar di Jalan Pinnag Tunggal. Banyak peristiwa terjadi yang sepanjang setahun tu.

Umur semakin meningkat. Bila tengok anak-anak makin membesar dan untuk  mendidik terasa memang besar cabaranya. Aku ada simpan rakaman masa anak-anak aku bayi hinggalah sekarang. Bila pasang tengok masing-masing dok gelak.

Mak la ni  "study" di pondok Sungai Bakap. Pondok kecik duduk sorang . Bila kami pi jenuh dok adjust nak duduk kat mana.

Bulan Feb sampai bulan Jun yang lepas aku kena bertugas di Johor. Tukar angin. Dok sorang-sorang di Yong Peng. Ingatkan nak update blog masa dok sana tapi terlupa password. Baru-baru ni saja yang teringat balik password tu.

 Bulan March tahun depan kenduri Asrul pulak.

Susunan atau urutan wali nikah perempuan dalam Islam

Wali-wali dalam pernikahan atau perkahwinan mestilah mengikut hierarki atau susunan seperti berikut:
  1. Bapa
  2. Ayah kepada bapa (datuk)
  3. Adik-beradik lelaki seibu sebapa
  4. Adik-beradik lelaki sebapa
  5. Anak saudara (anak kepada adik-beradik lelaki seibu sebapa)
  6. Anak saudara (anak kepada adik-beradik lelaki sebapa)
  7. Bapa saudara seibu sebapa (adik-beradik lelaki kepada bapa yang seibu sebapa)
  8. Bapa saudara sebapa (adik-beradik lelaki kepada bapa yang sebapa)
  9. Sepupu (anak lelaki kepada bapa saudara yang seibu sebapa)
  10. Sepupu (anak lelaki kepada bapa saudara yang sebapa)
  11. Jika semua wali di atas tidak ada maka yang menjadi wali ialah wali sultan sebagaimana sabda Rasulullah SAW, “Sultan (pemerintah) menjadi wali bagi sesiapa yang tidak ada wali.” (Riwayat Abu Daud).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...