19 June 2017

Ramadhan 1438/2017

Kita dah melangkah ke 10 hari terakhir Ramadan 1438 / 2017. Waktu -waktu ini ramai yang tertunggu-tunggu malam lailatul qadr . Dan waktu-waktu sebeginilah banyak dugaan yang mendatang macam keletihan , kesibukan, kemalasan.... begitulah ujian-ujian malam terakhir..

Aku pun tak terlepas dengan penyakit-penyakit tu. Keletihan yang kadang-kadang boleh terlupa rakaat berapa . Kalau bersembang dengan rakan-rakan yang lain yang kategori " orang awam" macam aku ada beberapa tips untuk mengelakkan dari mengantuk bila solat terawih.

Tips 1
(1) " Hang kalau nak ingat berapa rakaat, mula-mula masa nak solat hang set tengok dulu corak kat sejadah. Cari corak yang besar-besar, 8 atau 10. Tiap kali rakaat hang tengok corak tu.. Aku buat macam tu..tak lah tersilap bila nak duduk tahiyat akhir."

" Laa macam tu pulak.."

Tips 2
(2) Berubah tempat solat ,maksudnya bila solat jangan duduk sebelah kanan saf saja ..sekali sekala dok sebelah kiri, saf kedua , ketiga..Kiranya tiap-tiap hari berubah tenpat solat.

Tips 3

(3) Solat di lain-lain masjid dan surau setiap malam. Bila kita selalu makan nasi goreng biasa..sekali sekala nak juga makan nasi goreng tomyam. Aku guna kaedah ni . Mula dengan masjid di taman aku ..surau kampong, masjid kampong, masjid di taman sebelah, masjid kampong sebelah.

Tips 4
 
Kalau mengantuk letih..tak payah pi ..( yang ni bulan posa dengan tak posa sama saja bagi dia, kadang-kadang boleh dia cerita pulak dia pi kedai mamak di pekan beli nasi..waktu tengahari....adoiii)


Bulan posa ni bulan kita "kampoi" buat pahala. Tak rugi buat pahala dan tak untung buat dosa.
 
Gambar tak kena mengena dengan cerita

01 November 2016

Pagi yang berbeza

Ada setengah dari kita yang anggap setiap pagi adalah sama.

Bangun , Mandi , solat , pakai baju, pandu kereta

Tempuh kesesakan yang sama, pemandangan yang sama ,malah kalau bernasib baik jumpa orang yang sama bila dalam kesesakan .

 Bila tiba hari cuti, ramai yang ambil peluang bermastautin di katil lama-lama setelah solat subuh. Masa inilah nak qada berehat setelah penat bangun awal ke tempat kerja.

Tapi kalau kita bangun seperti biasa dan keluar rumah seperti biasa .tapi memandu pada arah yang berlainan dari laluan ke pejabat. Masa ini lah kita nak merasakan ketenangan semasa pemandu.

Sayang jugak bila kita lepaskan hari berlalu tanpa kita menikmati pagi di waktu cuti. Bawa motosikal atau kereta pusing-pusing dan kalau boleh kita ajak sekali keluarga kita bersarapan diluar sama-sama di kedai kopi.

( Waktu gawat macam ni boleh bawa bekal . lepas tu cari taman ka, tepi bendang ka ..sarapan sama-sama)

Selalunya laluan ni sesak  dengan kenderaan , budak sekolah
Laluan keluar dari Taman Bertam Perdana ke Jalan Paya Keladi . Pagi-pagi selalunya bersusun kereta kat sini

09 June 2016

Ramadhan 1437 - 2016

Dah 4 hari berpuasa . Suasana meriah memang terasa. Masjid-masjid penuh dengan manusia. Dan setiap kali bulan puasa 2 nombor jadi perbalahan 8 dan 20 .

Bazaar Ramadhan makin bertambah. Di Bertam dan Kepala Batas saja aku tengok dah sepuluh bazaar Ramadhan. Aku jarang membeli belah di situ sebab selalu nya terlajak . Dari nak beli satu ..terrrbeli lima. Sebab tu aku lebih suka beli di tepi-tepi jalan .

Waktu ni bila tersilap satu-satu benda..kita jangan jadikan alasan "Sebab berpuasa"  sebagai alasan untuk menghalalkan kesalahan kita . Silap tetap silap. Contohnya bila kira buat kiraan apa-apaka atau boss bagi tugasan dan kita buat silap. Alasan yang selalu kita bagi

" Ala boss, silap la .. maklumlah berpuasa.."

Maka puasa pula disalahkan, dia tak salah. Apa pandangan bukan Muslim bila dia dengar alasan kita?.

" Aiya,, banyak susah itu posa ooo. selalu kasi orang silap "

Jadi sapa yang salah? ..Tak pasai-pasai kita pulak buat dia jadi jauhkan dari Islam.


 
 
 

29 September 2015

Hampir setahun

Hampir setahun aku tak update blog ni. Alasan biasa yang orang lain bagi ... SIBUK. Mungkin sibuk sungguh atau sibuk dengan benda-benda yang menyibuk.

Last sekali aku tulis dalam blog ni 11 August 2014. Itu pun fasal gambar di Jalan Pinnag Tunggal. Banyak peristiwa terjadi yang sepanjang setahun tu.

Umur semakin meningkat. Bila tengok anak-anak makin membesar dan untuk  mendidik terasa memang besar cabaranya. Aku ada simpan rakaman masa anak-anak aku bayi hinggalah sekarang. Bila pasang tengok masing-masing dok gelak.

Mak la ni  "study" di pondok Sungai Bakap. Pondok kecik duduk sorang . Bila kami pi jenuh dok adjust nak duduk kat mana.

Bulan Feb sampai bulan Jun yang lepas aku kena bertugas di Johor. Tukar angin. Dok sorang-sorang di Yong Peng. Ingatkan nak update blog masa dok sana tapi terlupa password. Baru-baru ni saja yang teringat balik password tu.

 Bulan March tahun depan kenduri Asrul pulak.

Susunan atau urutan wali nikah perempuan dalam Islam

Wali-wali dalam pernikahan atau perkahwinan mestilah mengikut hierarki atau susunan seperti berikut:
  1. Bapa
  2. Ayah kepada bapa (datuk)
  3. Adik-beradik lelaki seibu sebapa
  4. Adik-beradik lelaki sebapa
  5. Anak saudara (anak kepada adik-beradik lelaki seibu sebapa)
  6. Anak saudara (anak kepada adik-beradik lelaki sebapa)
  7. Bapa saudara seibu sebapa (adik-beradik lelaki kepada bapa yang seibu sebapa)
  8. Bapa saudara sebapa (adik-beradik lelaki kepada bapa yang sebapa)
  9. Sepupu (anak lelaki kepada bapa saudara yang seibu sebapa)
  10. Sepupu (anak lelaki kepada bapa saudara yang sebapa)
  11. Jika semua wali di atas tidak ada maka yang menjadi wali ialah wali sultan sebagaimana sabda Rasulullah SAW, “Sultan (pemerintah) menjadi wali bagi sesiapa yang tidak ada wali.” (Riwayat Abu Daud).

27 October 2014

Pagi yang berkabus

Dah lama tak update blog. Banyak cerita tapi mungkin laptop dah slow sikit yu yang buat slow sikit nak update.





Sebagai permulaan gambar waktu pagi di Pinang Tunggal berkabus sewaktu ke Sungai Petani Jambatan kereta api tu ,kalau dapat ambil gambar, mesti best.
Tak pa lain kali lah

01 January 2014

Satu pagi pada satu Januari

 Pagi 1 Januari memang lengang. Mana tak nya, malam tadi ramai yang dah bersengkang mata untuk menyambut tahun baru Masihi 2014.  Aku ambil kesempatan jalan lengang ni dengan ronda-ronda di sekitar Butterworth.
 Ronda-ronda sampai di Pantai Robina. Banyak peninggalan sampah yang dihasilkan malam tadi . Sampah bertaburan. Nampaknya semangat sambut tahun baru masih tak berubah dan semangat untuk menghasilkan sampah juga masih tak berubah.
 Sambil ronda-ronda di Pantai Robina, aku snap beberapa keping yang dah lama aku tak snap .hahha




Ain tunjuk skill ambik gambar Aliah

02 December 2013

Dia , Proton Waja dan surat khabar

Kadang kala setiap pagi aku ke kedai "uncle Inskandar" untuk mengambil dua surat akhbar ,Berita Harian dan Star yang dilanggan oleh pejabat.

Kadang-kala aku terserempak dengan dia di kedai uncle tu. Selalunya kedatangan dia diiringi oleh bunyian hon dari kereta Waja yang dipandunya. Sebenarnya tak ada apa-apa yang menarik tentang dia dan Proton Wajanya cuma aku tertarik dengan cara dia membeli surat khabar di kedai tu.

Aku selalunya 'parking" agak jauh dari kedai. Kiranya dapat jugak bersenaman berjalan dari kereta ke kedai surat khabar tu . Pagi-pagi  hari bekerja memang tak sempat bersenaman. Jadi dengan cara begitu dapat jugak bersenam.

Cara dia dengan memberi hon dahulu sebelum sampai di hadapan kedai tanda dia dah datang. Kemudian "parking " di hadapan kedai. betul-betul di hadapan kedai . Kalau ada kenderaan lain dihadapan kedai lagilah haru. Bunyi hon bertalu-talu. Dia bunyikan hon sebab nak suruh pekerja di kedai bawa surat khabar terus kepada dia tanpa dia turun dari kereta . Kalau pekerja lambat bawa surat khabar maka hon pun berbunyiiiii.

Mungkin dia ada sebab tersendiri bila buat macam tu. Cuma aku kesian kan dia sebab tak ambil kesempatan waktu membeli surat khabar untuk bersenam. 

Ramadhan 1438/2017

Kita dah melangkah ke 10 hari terakhir Ramadan 1438 / 2017. Waktu -waktu ini ramai yang tertunggu-tunggu malam lailatul qadr . Dan waktu-wak...